Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 167

  1. Hva er vilkårene for at foreldre kan få skyldansvar?

    Skadeserstatningsloven § 1-2 nr. 1 er ansvarsgrunnlag når foreldre har latt det mangle på tilbørlig tilsyn, eller når de ikke har gjort det som etter forholdene er rimelig å kreve av dem. Hva er det rimelig å kreve av foreldrene? Det er sagt i lovens forarbeider at det skal svært mye til før foreldre kan få ansvar etter denne regelen. «Det må foreligge atskillig svikt før det kan komme på tale å gjøre ansvar gjeldende.» Videre sies det at «[f]oreldrene må innrømmes atskillig margin …».

  2. Hva er vilkårene for at foreldre kan få objektivt ansvar?

    Foreldre kan få objektivt ansvar etter skadeserstatningsloven § 1-2 nr. 2. Vilkårene er at foreldrene bor sammen med og har omsorgen for barnet eller ungdommen, og at skaden skyldes forsett eller uaktsomhet av den mindreårige etter skadeserstatningsloven § 1-1.

  3. Hva kan være én skadevolding etter § 1-2 nr. 2?

    Ansvaret etter § 1-2 nr. 2 er begrenset til kr 5 000 for hver enkelt skadevolding. Dette spørsmålet kan skape tvil hvis det er gjort flere skader på kort tid. I lovens forarbeider er det nevnt et eksempel der ungdom gjør 10 hytteinnbrudd på ett raid. Det bør behandles som én sammenhengende skadevolding, slik at foreldrene bare blir ansvarlige for kr 5 000 og ikke for kr 50 000 (kr 5 000 × 10 innbrudd). Men gjør de ett innbrudd hver søndag i 10 uker, kan erstatningen bli kr 50 000.